V Jeseníkách se bojuje o osud horského kamzíka

29. září 2009

Více než tisíc lidí už podepsalo petici na záchranu kamzíka horského v Jeseníkách. Ochránci přírody se obávají likvidace tohoto divokého zvířete, protože poškozuje vzácné rostliny. Jedním z organizátorů petiční akce je Zdeněk Pavlíček. Jak nám řekl, v Jeseníkách jsou kamzíci nejzdravější v celé Evropě a člověk nemá právo je vyhubit.

"Na úkor některých jiných bylinek, kytiček vybít v Jeseníkách zdravou populaci tvora, který tam je téměř sto let, protože nikdo nebude popotahován, jestliže se za deset let zjistí, že to byla chyba, tak on někdo pokrčí rameny a řekne - no jo, to se stává," říká Pavlíček.

Pojem likvidace ve spojení s horskými kamzíky odmítá ministerstvo životního prostředí. Podle Jarmily Krebsové z tiskového odboru tohoto úřadu jde o nutnou regulaci počtu. Největší potíže jsou podle ní v oblasti Velké kotliny.

"Jde o lokalitu, kde je mnoho - až 480 druhů vzácných dřevnatých rostlin. Dalším problémem jsou potom i vlivy kamzíků na lesní porosty, kde okusuje mladé lesní dřeviny a škody jsou pak výraznější," vysvětlila Krebsová.

Na to reagoval opět Zdeněk Pavlíček. Řekl nám, že regulace počtu s přáním nemít v Jeseníkách kamzíka žádného, je přece jen likvidací. "Se nic neděje, že je jen nějaký regulační plán, podle kterého oni vlastně jenom nechtějí, aby tam byli v těch Jeseníkách. Připadá mi to jako politické hrátky, kdy se handrkují politici."

Velkým problémem je i to, že se liší i sami experti. Zatímco jedni po ochraně volají, jiní zase upřednostňují vzácnou a unikátní květenu v místech, kde kamzíci divoce žijí. Například zoolog Jiří Novák z ostravské zoologické zahrady to komentoval stručně: "Řekl bych, že pro tu ochranu přírody je ten český kamzík v podstatě nedůležitý, nepodstatný,."

Autoři petice chtějí v každém případě dostat svou kritiku až do poslaneckých lavic. Podpisy přibývají hlavně díky internetu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu