V Karviné se množí pokusy o zneužívání pomoci po záplavách

23. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Pokusy o zneužití pomoci, nefungující čističky odpadních vod a ucpaná kanalizace - tak to vypadá v Karviné, která patří po záplavách k nejvíc postiženým městům.

Červený kříž se setkal s tím, že lidé, kteří nouzovou materiální pomoc nepotřebují, se dožadují například čisticích prostředků.

Pro čisticí a úklidové prostředky si neváhali přijet lidé v luxusních vozech. Podle mluvčí města bylo zřejmé, že v autech neseděli místní lidé.

Hlavně v okrajových částech Karviné pokračují úklidové práce. „Na to se nedá nic říct. To je prostě hrůza.“

Lidé v postižených oblastech jsou špinaví a unavení. Teprve teď vidí, o co všechno přišli. Hasiči neustále odčerpávají sklepy a kanalizaci. „Každý den tady jsme a čerpáme.“

Z 250 domů je jasná první demolice v tomto městě. Nefungují dvě ze tří čističek vody ve Stonavě a radnice to řeší jako ekologickou havárii.

Hladiny moravskoslezských řek stále postupně klesají. Třetí povodňový stupeň neplatí na žádném z toků, druhý už pouze na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku. Stav bdělosti přetrvává na šesti místech.

V kraji ale přibývají sesuvy podmáčené půdy, je jich už přes 30. Nejrozsáhlejší sesuv pokračuje na svahu Gírová na Jablunkovsku, kde zasahuje území 35 hektarů.

V Kunčičkách na Frýdecko-Místecku velká voda zničila most. Kvůli podemletému pilíři se viditelně prohnula i silnice mezi Baškou a Kunčičkami a policie tady uzavřela veškerou dopravu.

Podle policistů pravděpodobně hrozí stržení mostu. Pro obyvatele obce to znamená velké komplikace.

autoři: mrk , mta
Spustit audio