V koloně

7. leden 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Východní hranice naší země je mnohakilometrovém obležení dlouhých kolon náklaďáků a kamionů. Slovensko totiž zavedlo elektronické mýtné a svůj nový systém prosazuje s drtivou precizností a naprosto bez slitování. Provinilcům hrozí pokutami ve výši téměř dvojnásobku průměrného platu. Nezbývá jim tedy, než mrznout v kolonách.

0:00
/
0:00

Naše východní bratry v těchto dnech zřejmě příliš nemilují naši bratři severní. Zejména polské kamiony totiž aktuálně trčí na hraničním přechodu se Slovenskem v Mostech u Jablunkova. Jejich provozovatelé si totiž nestačili opatřit palubní jednotky pro placení elektronického mýta, které Slováci zavedli od prvního ledna pro vozidla těžší než tři a půl tuny. A tak tam teď vládci silnic pospolu stojí v místy až osmikilometrové koloně, mráz jim leze do bund a do kabin tahačů, silnice se pozvolna ztrácí pod nánosem čerstvého sněhu, řidiči nemají co dát do žaludku a problém bohužel mají i v opačném směru trávení. Inu situace není lehká. Kromě provinilých dopravců za to ale trošku mohou i naši bratia sami. Jsou totiž příliš striktní. Krabičky pro odečet mýtného si šoféři mohou zakoupit na území Slovenska, ale se svým kamionem si pro ně nezajedou, mýtná brána je hned na hranicích, takže by riskovali pokutu 1600 Euro, což je, přiznejme si, docela hodně peněz. A proto se vydávají na cestu pěšky. Ti, co stojí u hranice, to mají snazší, ale ti na chvostu mají před sebou nejméně hodinovou túru sněhem. Nakonec se doplahočí až k výdejním terminálům na hranicích - a narazí na šílenou, mnohahodinovou frontu. Někteří zoufalí řidiči si tak volají taxíky a jezdí si krabičky kupovat a registrovat do vnitrozemí, někteří až do velkého střediska v Žilině. Ministři dopravy obou republik jim chtěli pomoci tím, že odsouhlasili zavedení speciální autobusové linky, která by řidiče kamionů sbírala po celé délce kolony a vozila je přímo k terminálům. Hezká myšlenka, ale autobus zatím zkrátka - není. Na kamiony se mezitím tiše snáší sníh a ručička palivoměrů naftových topení se zvolna blíží k nule...

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.