V kraji byl kvůli smogu vyhlášen signál regulace

1. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Obyvatele Moravskoslezského kraje trápí od rána smog. Nejhorší situace byla v Bohumíně, kde dosahovaly koncentrace prachu v ovzduší trojnásobku povoleného limitu.

Kvůli špatným rozptylovým podmínkám platí v oblasti Ostravska a Karvinska od časného rána signál regulace. Pro zhruba dvě desítky velkých i menších znečišťovatelů to znamená, že musejí najet na ekologičtější provoz.

„Všechny zdroje, které spadají pod všechny tři regulační řády, musí provádět regulační opatření. Takže kromě těch základních, mezi které patří ArcelorMittal, Třinecké železárny, ČEZ, Dětmarovice a tak dále, tak jsou to další zdroje, které jsou vyjmenovány v krajském řádu, ale i ty méně významné zdroje, které si tam dal ostravský magistrát,“ vysvětluje Radomír Štěrba z České inspekce životního prostředí.

Hodnoty PM10 jsou zvýšené na všech měřicích stanicích v regionu Průměrné denní koncentrace polétavého prachu byly k dnešní 13. hodině v rozmezí od 78 až do 179 mikrogramů na metr krychlový, nejhorší situace je v Bohumíně.

Spustit audio