V kraji je nejméně lidí bez práce za posledních šest let

9. prosinec 2015
Zprávy , Zprávy

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji klesl o další desetinu na 8,2 procenta. Nezaměstnanost se díky dobré kondici ekonomiky a růstu průmyslu snižuje už několik měsíců v řadě. Vůbec nejméně lidí bez práce je na Novojičínsku, naopak největší problémy sehnat nové místo mají stále lidé na Karvinsku a Bruntálsku.

Pomyslná fronta na volná pracovní místa se opět zkrátila, nezaměstnanost v kraji je rekordně nízká.

„Dostali jsme se na nejnižší hodnotu nezaměstnaných nejen v letošním roce ale vlastně od února 2009, což je velmi příznivé. Navíc pořád o více než 10.000 je nezaměstnaných méně než před rokem,“ potvrzuje Vladana Piskořová z úřadu práce

Počty nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji ale stále výrazně převyšují celorepublikový průměr, bez práce je více než 70 tisíc lidí. Hledá ji i pan Tibor, který jde právě z ostravského úřadu práce.

„Bez práce jsem už pět roků. Předtím jsem pracoval na stavbách, dělal jsem výkopové práce. Teď nic. Dva tisíce čtyři sta a žijte z toho,“ krčí rameny pan Tibor. Překročil padesátku a to se už lidem práce nehledá snadno.

Problémy mají ale i mladší lidé. „Sháním práci. Teď jsem přišla o zaměstnání ve zkušební době. Na úřadu práce jsem viděla nějaké rekvalifikační kurzy a některé mne zaujaly,“ říká 33letá vysokoškolačka Oxana Korotčuk, rodilá Ruska, která už přes 20 let žije v Ostravě.

Svoji budoucnost si představuje jako učitelka ve škole, na rekvalifikační kurz chce nastoupit hned po Novém roce.

Mezi nezaměstnanými je o kurzy velký zájem. „Nejvíce jsou kurzy k získání řidičských oprávnění mimo skupinu B, ale samozřejmě i kurzy svařování nebo potom kurzy k získání profesní způsobilosti,“ dodává Vladana Piskořová z úřadu práce.

V příštích měsících odborníci očekávají, že se pokles lidí bez práce přibrzdí, a to kvůli tomu, že končí sezonní práce na stavbách či v lesích.

autor: iha
Spustit audio