V kraji je nejnižší nezaměstnanost za posledních sedm let

12. červenec 2006
Zprávy , Zprávy

Třináct procent - to je nejnovější míra nezaměstnanosti v našem kraji. Počet nezaměstnaných klesl v červenci pod hranici 90 tisíc a byl nejnižší za posledních sedm let. Za zvýšenou poptávkou po pracovní síle je především letní sezóna, což se nejvíce projevilo na Bruntálsku.

Uchazečů ubylo ve všech okresech. Poptávka po pracovních silách meziročně vzrostla o 135 procent, potvrdila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová a porovnala míru nezaměstnanosti za poslední tři roky. "Ta byla v okrese Bruntál více než čtyřikrát vyšší než v Ostravě. Ve frýdeckomísteckém, novojičínském a opavském okrese byla přibližně stejná, ale v okrese Karviná nezaměstnanost klesla jen o maličko více než v Ostravě. To znamená, že je to někde kolem 0,6 procenta," upřesnila mluvčí.

Úřad práce v Ostravě

Moravskoslezský kraj je přes příznivý vývoj po Ústeckém druhým nejproblémovějším regionem z hlediska nezaměstnanosti. V celé ČR klesla nezaměstnanost na 7,7 z květnových 7,9 procenta.

Prognóza, kterou v březnu zveřejnili analytici ostravského úřadu práce, tak zatím vychází. Experti odhadovali, že díky rozvoji tamních firem a příchodu nových investorů bude v polovině roku míra nezaměstnanosti mezi 12,9 až 13,3 procenta. V kraji podle Baďurové průběžně přijímá lidi například společnost VÍTKOVICE, ale také obchodní řetězce, zaměstnanecké agentury i celá řada drobných zaměstnavatelů.

autor: mrk
Spustit audio