V kraji je nejvyšší nezaměstnanost od března 2007

11. leden 2010

Na úřady práce přišel během posledního měsíce rekordní počet nových nezaměstnaných. Prosincová míra nezaměstnanosti se v našem regionu dostala až na 12,1 procenta, to znamená, že bez místa je přes 80.000 lidí. Největší propad zaznamenalo opět Bruntálsko.

Mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová potvrdila, že během prosince přibyly do evidence v Moravskoslezském kraji více než tři tisíce lidí - z velké části bez kvalifikace. Podle ní se stále projevují dopady hospodářské krize.

"Ve větší míře přicházeli do evidence také zedníci, po kterých je jindy poptávka. A samozřejmě dále to byli, vzhledem k tomu, že skončilo nákupní šílenství spojené s Vánoci, také prodavači a dále zámečníci, kovodělníci, řidiči nákladních automobilů a montážní dělníci," vyjmenovala Baďurová.

Nezaměstnanost se v posledním měsíci loňského roku zvýšila ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Na jedno volné pracovní místo připadalo v kraji v průměru více než 29 uchazečů, nejvíce v karvinském okrese, téměř 54, nejméně ve frýdecko-místeckém okrese, přes 16.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu