V kraji klesá počet dopravních nehod

5. únor 2009
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji klesá počet dopravních nehod a výrazně ubylo tragických následků. Zatímco v roce 2006 řešili policisté téměř 20 tisíc případů, loni 16 a půl tisíce. I když sami policisté připouštějí, že na cestách to tak nemusí vypadat, statistika je vcelku příznivá.

Platí to také o počtech usmrcených během dopravních kolizí. Loni kleslo toto číslo pod stovku v celém kraji. Náměstek ředitele severomoravské policejní správy Dalimil Sypták potvrdil i další zajímavé zjištění. Stále platí, že největší nebezpečí číhá na silnicích v pátek po pracovní době a naopak nejmenší v neděli.

"I když jednotlivým řidičům už otrnulo od nabytí účinnosti nového zákona o pozemních komunikacích, přesto tento zákon má smysl a je z těch počtů zřejmé, že je to účinný prostředek, jak zajistit větší disciplínu na našich silnicích," upozorňuje policista.

Přitom ale není dne, abychom neinformovali o větší nebo menší tragédii na silnicích. Řidiči také dobře vědí, jak často potkávají nabouraná auta. I proto jsou k zákonnému zpřísňování pravidel na cestách někteří spíše skeptičtí.

0:00
/
0:00

Policie v Moravskoslezském kraji slibuje, že bude na silnicích více vidět. Má narozdíl od jiných regionů štěstí, protože mužů v uniformách jí chybí nejméně. Vše ale ukáže až letošní statistika.

autor: mrk
Spustit audio