V kraji možná vyroste velká spalovna odpadů

27. duben 2006

Většina komunálního odpadu, který vyprodukují domácnosti v našem regionu, končí na skládkách. Kraj tím porušuje státní Plán odpadového hospodářství. Do budoucna chce proto postavit spalovnu. Podobná zařízení zatím fungují v Praze, Brně a Liberci.

Odborná studie ukázala, že krajská spalovna by mohla být ve dvou lokalitách - v Ostravě-Mariánských Horách nebo v areálu Dolu Barbora na Karvinsku. Centrum, kde by se vytříděný odpad spaloval a při tom by vznikalo teplo či elektrická energie, přijde zhruba na 4,5 miliardy korun. Kraj by mohl dostat až 3,5 miliardy od Evropské unie.

Logo

Kdyby spalovna nebyla, budeme mít problém, říká vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Hynek Orság. "Bezpochyby se nám podaří zvýšit stupeň třídění a potom recyklace, určitě se nám podaří dosáhnout lepších výsledků z hlediska zpětných odběrů, o kterých se v poslední době hodně hovoří. Nicméně se nám stoprocentně nepodaří snížit množství ukládaných odpadů na skládky," dodává Hynek Orság. Dodal, že pokud nebude dobře fungovat trh s druhotnými surovinami, může i vytříděný odpad skončit na skládkách.

Spalovna by v první fázi měla mít dvě linky a sloužit by měla jen pro Moravskoslezský kraj. "V České republice se skládkuje asi tři miliony tun dobré hořlavé hmoty, která může nahradit minimálně dva miliony tun hnědého uhlí. Proto se domnívám, že tento potenciál je třeba využít. A nemusíme se toho bát, protože ta zařízení pro využívání jsou skutečně kvalitní," dodává viceprezident České hospodářské komory Pavel Bartoš, který upřesnil, že zhruba čtvrtina surovin je nespalitelná. Část skončí na skládkách, případně se dá ještě využít.

Spalovny budí v lidech obavy ze zplodin. "Pokud porovnáme emisní limity na výstupech zařízení tohoto typu a jde o limity stanovené evropskou směrnicí, zařízení garantují podstatně lepší ukazatele než téměř jakékoli jiné kotle. Jediným srovnatelným energetickým zdrojem by mohly být plynové kotle," ujišťuje Hynek Orság.

Kraj původně vytipoval devět lokalit, kde by spalovna mohla být, odborná studie výběr zúžila na dvě místa: Ostravu - Mariánské Hory nebo areál Dolu Barborka na Karvinsku. Jasněji zřejmě bude až na podzim, po komunálních volbách. Kraj plánuje, že v souvislosti s přípravou spalovny rozjede informační kampaň, aby obyvatele v okolí zbavil strachu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu