V kraji opět ubylo nezaměstnaných

11. březen 2008
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji je opět méně nezaměstnaných. Říkají to nové statistiky za únor letošního roku. Podle nich klesl počet registrovaných lidí bez práce na 64.367, což je nejméně od srpna 1998. Míra nezaměstnanosti se tak oproti lednu snížila o 0,3 procentního bodu.

Největší zájem zaměstnavatelé přitom mají o stavební a strojírenské profese, servírky, prodavačky a řidiče. Jak říká Svatava Baďurová, mluvčí Úřadu práce v Ostravě, snížení nezaměstnanosti nemá na svědomí jen silná poptávka po pracovní síle a příznivé počasí.

Úřad práce v Ostravě

"Dobrá situace na trhu práce je výsledkem i zpřísnění zákona o zaměstnanosti, což byla součást balíčku opatření k ozdravění veřejných financí. Při hledání zaměstnání teď vyvíjejí větší aktivitu i lidé, kteří nám dříve v evidenci dlouhodobě setrvávali. Nemalý vliv má také sankční vyřazování," upřesňuje mluvčí.

V kraji byla rovněž v únoru zatím nejvyšší poptávka po pracovní síle. Navzdory příznivému vývoji ale sever Moravy zůstává z hlediska nezaměstnanosti druhým nejproblémovějším regionem v Česku. Hůře je na tom jen Ústecký kraj. V celé ČR klesla míra nezaměstnanosti na 5,9 procenta z 6,1 procenta v lednu.

autor: š.iva
Spustit audio