V kraji stávkovalo asi 12.000 lidí

8. prosinec 2010

Život v Moravskoslezském kraji dnes ochromila stávka proti plánovaným vládním škrtům. Protestovali zejména státní zaměstnanci, kteří nesouhlasí s tím, že by příští rok měli mít menší výplaty.

Zavřené tak na řadě míst zůstaly školy a školky, nepracovali někteří úředníci a svou péči omezila zdravotnická i sociální zařízení. Nespokojení lidé se hned na několika místech v regionu sešli na protestních mítincích.

Přímo v ulicích Ostravy, Frýdku-Místku, Havířova a Opavy demonstrovalo dohromady přibližně 2000 lidí, z toho asi 700 jich ovládlo Dolní náměstí v centru Opavy.

Atmosféra v Opavě byla hodně bouřlivá. Kromě škol a nemocnice přišli také stávkující z několika úřadů, soudu anebo divadla.

Stávka dnes také výrazně zkomplikovala chod soudů v Moravskoslezském kraji. Do práce nepřišly téměř tři stovky zapisovatelek Krajského soudu. Stávkovalo i přes 200 administrativních pracovnic Okresního osudu v Ostravě. Předsedové senátu v jednacích síních osiřeli, přelíčení neměl, kdo zapisovat do protokolu a soudci museli hledat nové termíny procesů.

Celorepublikovou stávku dnes podpořili i úředníci a učitelé v Bohumíně. Na radnici stávkovala zhruba stovka zaměstnanců ze 127 lidí. Bohumínský městský úřad je tak jeden z mála v Moravskoslezském kraji, který dnes pro občany vůbec nefungoval.

autoři: ada , mrk , tif , Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu