V kraji už na žádné řece není stav ohrožení

31. březen 2006

Moravskoslezský kraj už má zřejmě velkou vodu za sebou. Hladiny řek postupně klesají a vodohospodáři předpokládají, že tající sníh bez problémů zachytí přehrady. Dnes byl v regionu třetí povodňový stupeň na jediném místě, v Ostravě-Svinově. Hladina řeky Odry ale kolem jedné hodiny klesla pod 380 centimetrů, takže vodohospodáři stav ohrožení zmírnili na druhý povodňový stupeň.

Města a obce, které velká voda v uplynulých dnech zasáhla, už sčítají škody. Starosta Oder na Novojičínsku Pavel Matůšů říká, že určitě budou mnohem nižší než v roce 1997. "Myslím si, že to bude v Loučkách, kde došlo k podemletí cesty a v Odrách. Tam došlo k protržení hráze nebo spíše ochranného valu řeky Odry, je to věcí Povodí Odry, ale byl tam i zásah hasičů z Nového Jičína, takže ty náklady ještě přesně neznáme, ale myslím, že by už nemělo být hůř," řekl starosta.

Logo

Chmurnější nálada je ale v Petrovicích u Karviné. Tam se místní Petrůvka vylévá často. Jak dodává starosta Petr Trojek, minimálně dvakrát za rok. Lidé tam teď ještě silněji volají po protipovodňové ochraně. "Každý má strach. Ale teď už se voda dostala zpátky do koryta, takže pokud už nepřijde něco úplně mimořádného, mělo by to být už celkem dobré."

Na horách je ale stále hodně sněhu. Podle Povodí Odry zatím nejsou nádrže Šance a Slezská Harta ještě plné. Kružberk a Morávku vodohospodáři postupně odpouštějí. Vodní díla tak mají vodu z tajícího sněhu zachytit bez problémů. Obava z případných dešťů je ale stále namístě. Obloha se podle meteorologů bude vyjasňovat až ve středu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu