V kraji v srpnu mírně ubylo lidí bez práce

8. září 2011

V Moravskoslezském kraji opět klesla míra nezaměstnanosti - na 10,8 procenta. Lidí bez práce ubylo ve všech okresech a současně se také během srpna mírně zvýšil počet volných pracovních míst - nejvíce na Karvinsku.

Už během tohoto měsíce ale příznivý trend skončí. Jak potvrdila ředitelka ostravské pobočky úřadu práce Yvona Jungová, zářijovou statistiku pokaždé ovlivní absolventi škol. A to nejen z univerzit.

„Obávám se, že během září se do evidence dostane daleko více absolventů středních škol, kteří využívají vlastně období do konce prázdnin k tomu, že jsou kryti zdravotním pojištěním. Jejich počet se během září zvýší,“ dodala Jungová.

I když míra nezaměstnanosti mírně klesla, lidé bez práce mají stále velké problémy. A potvrzují to i mnozí starostové obcí, kteří se snaží pomáhat prostřednictvím takzvaných veřejně prospěšných prací. Dlouhodobě nezaměstnaní mohou tímto způsobem třeba pečovat o veřejnou zeleň nebo čistotu v ulicích. Jenže místo toho je teď čekají výpovědi.

Stačí málo - postavit se třeba před pobočku úřadu práce v Moravskoslezském kraji. Co člověk, to příběh. „Není z čeho vybrat. Zkoušela jsem vybrat, ale není z čeho,“ říká například starší žena. Vedle ní stojí vysloužilý horník. Cestu k úřední přepážce má skutečně už vyšlapanou. „Chodím tady už víc než deset let,“ dodává trpce.

Právě těmto lidem mají pomáhat takzvané veřejně prospěšné práce - často jediná šance, jak získat sice malou, ale pravidelnou výplatu ze státní kasy.

Starosta Štěpánkovic na Opavsku Bernard Halfar nechápe, proč tato možnost existuje jako nástroj pro snižování nezaměstnanosti, když na druhé straně úřad práce nedovolí takto zaměstnat více lidí na delší dobu. Před pouhými několika měsíci najal devět lidí a teď je bude muset propustit.

„Dostali možnost pracovat pouze čtyři měsíce. Bude s nimi rozvázaná smlouva na zimu, kdy nezískají práci a budou znovu evidováni na úřadu práce,“ říká štěpánkovický starosta.

Ředitelka ostravské pobočky úřadu práce rozumí této nespokojenosti, ale jinak to podle ní nejde. Projekt veřejně prospěšných prací financovaný z evropského sociálního fondu je u konce a smlouvy s nezaměstnanými jednoduše končí.

„Neodvažuji se odhadovat, kdy se spustí případný další projekt, nebo jak schválí Poslanecká sněmovna rozpočet na aktivní politiku zaměstnanosti,“ dodává Yvona Jungová.

Bez ohledu na to, že se průměrná nezaměstnanost nezvyšuje, někde dokonce mírně zlepšuje, stále najdeme oblasti, i celé okresy, kde stojí na jediné volné místo hodně dlouhá fronta. Třeba na Bruntálsku, Mostecku nebo Karvinsku.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu