V Krnově začala poslední fáze opravy vzácných fresek

5. listopad 2011

Třináct let už trvá oprava vzácných krnovských fresek v chrámu Narození Panny Marie u Hlavního náměstí. A právě teď se restaurátoři pustí do poslední fáze. Spolu s Konventem minoritů v Krnově se do projektu přeshraniční spolupráce zapojil také františkánský klášter v polském Gloguwku.

Rekonstrukce v krnovském kostele si už vyžádaly téměř 15 milionů korun. Závěrečná etapa vyjde přibližně na 5 milionů, z toho většina jde z evropských peněz.

„Pro Krnov to znamená nádherné kulturní dědictví. Jsem hrozně ráda, že se zachránily,“ říká rodilá Krnovanka Květoslava Kukelková.

Dnes už má většina fresek jasné kontury a opět hýří barvami, dříve to ale neměly lehké. V době totality se svatí z výjevů museli dívat akorát na neudržované skladiště, které přispělo k poničení památky.

„Toto ještě bude dál přemalováno. Už do toho zasahují soli a plísně,“ říká představený krnovského minoritského kláštera otec Josef Goryl. „Návštěvníky u vchodu pak budou čekat symboly čtyř světadílů. Křesťanům, kteří vycházejí, má to připomínat, že mají jít do celého světa a hlásat evangelium.“

Oprava rokokových fresek může být dokončena díky evropským penězům. Autoři česko-polského projektu ale mysleli také na doprovodné akce. „Projekt zahrnuje koncerty, setkání a semináře,“ upřesňuje jeho koordinátor Jiří Svobodník.

Restaurátoři budou s prací hotovi příští rok v létě. V září 2012 do kostelních lavic usednou po dlouhé době první farníci.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu