V Moravskoslezském kraji ubude středních škol

24. leden 2011

V Moravskoslezském kraji se chystá rušení poloprázdných škol. Z devátých tříd vychází každým rokem méně žáků, demografický pokles v regionu patří k největším v celé zemi.

Vedení kraje chce proto snížit kapacity veřejných škol o zhruba 10 až 15 procent. V praxi to znamená, že některé čeká i slučování nebo zánik. O budoucnosti prvních z nich se rozhodne už v příštích týdnech.

S prázdnými třídami bojují všechny školy. Pokud se nic neudělá, už za tři roky v nich bude pětina židlí prázdných, varuje náměstkyně hejtmana Věra Palková. Zeštíhlení se bude týkat všech, včetně gymnázií, o která je největší zájem.

„Je tam tolik volných míst, že gymnázia v této době vyhovovala všem zájemcům. Co možná překvapí veřejnost, určitě budeme v budoucnu otevírat méně víceletých gymnázií. To mohu zodpovědně říci už dnes,“ dodal Palková.

Vedení kraje teď připravuje takzvanou mapu škol. Přihlíží třeba i k dopravní dostupnosti nebo nabídce oborů. Už brzy se začne mluvit o budoucnosti sedmi škol na Opavsku a Frýdeckomístecku. Po sloučení k 1. červenci mají dvě z nich zaniknout.

„Na té malé lokalitě mají hodně středních škol a konkrétně Frýdek-Místek má i hodně soukromých středních škol, takže je ten počet vůči demografickému vývoji neúměrně velký,“ potvrdil vedoucí krajského odboru školství Libor Lenčo.

První změny budou schvalovat krajští zastupitelé 23. března. Kvůli optimalizaci se bude také propouštět. Do roku 2028 bude na středních školách v kraji o 850 učitelů méně.

Spustit audio

Více z pořadu