V Moravskoslezském kraji znovu přibylo nezaměstnaných

8. únor 2011

Růst nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji se nezastavil ani v lednu. Bez práce je v už téměř 84 tisíc lidí a vysoká míra nezaměstnanosti trápí hlavně Bruntálsko. Přesto se ale nezopakovaly prosincové nápory u přepážek.

Na Bruntálsku a Karvinsku připadá na jediné volné místo 40 zájemců. Naopak relativně dobrou zprávou je, že fronty nových nezaměstnaných na konci loňského roku, kvůli legislativním změnám, už jsou minulostí.

„Poprvé v historii sledování došlo k tomu, že počet nově evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v lednu menší než v prosinci. V nabídce volných pracovních míst k zásadní změně nedošlo, o jedno místo se mohlo ucházet asi 26 uchazečů o zaměstnání,“ dodává mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Přestože počty volných míst jsou v podstatě stále stejné, dají se natočit i veselejší osudy. Jako dnes před ostravským úřadem práce.

„Dnes jsem se byl odhlásit. Našel jsem totiž po půl roce práci,“ říká muž, který zítra nastupuje do nového zaměstnání v hutích.

A když už jsme u dobrých zpráv - jediným okresem, kde nezaměstnaných v lednu ubylo, je Novojičínsko. Zlepšení situace v celém Moravskoslezském kraji můžeme očekávat až na jaře.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu