V OKD se mzdy zvyšovat nebudou, zvýší se ale bonusy

22. leden 2010

Společnost OKD oproti loňsku nezvýší mzdy, pracovníci ale dostanou větší bonusy. Zaručuje to nová kolektivní smlouva, kterou podepsalo vedení těžební společnosti s odbory. Smlouva má firmě umožnit vyrovnat se s následky ekonomické krize. Loni horníci průměrně brali 29.000 korun.

Je to největší možný kompromis - tak hodnotí odboráři společnosti OKD dnes podepsanou kolektivní smlouvu na další tři roky. V těžební firmě zůstanou letos platy stejné jako v roce 2009, k tomu ale dostane přes 14 tisíc zaměstnanců příspěvky na dovolenou a Vánoce. Současně smlouva garantuje zachování stávajících prémiových řádů.

"Vzali jsme to jako kompromis, žádná výhra to určitě není. Nicméně tím, že se nebude propouštět a vrátili jsme se vlastně k pevným platům na dovolenou, na Vánoce, tak očekávám, že to lidi vezmou," říká odborový předák OKD Miroslav Syrový.

V OKD loni pracovalo 14.331 zaměstnanců, což je meziročně o pět procent méně. Dalších 3400 lidí loni pracovalo v dodavatelských firmách. Těch se ale uzavřená kolektivní smlouva netýká.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu