V Opavě bylo otevřeno ojedinělé evakuační centrum

25. září 2009

Opavská radnice otevřela výjimečné zařízení pro oběti přírodních katastrof. Evakuační centrum je zřejmě jediným v republice, které je schopno okamžitě nabídnout veškeré zázemí pro důstojné přežití nejhorších okamžiků. Město za to zaplatilo zhruba 7 milionů korun.

Lékařský pokoj, místo pro policii, sklady s téměř tisícovkou matrací a bezpočet stanů. Za nimi více než 70 velkých postelí i s povlečením. Během chvíle je možné nouzově ubytovat dokonce až 300 lidí, kteří přišli úplně o všechno. Podle Vladimíra Tancíka z opavského magistrátu je právě v tomto ona výjimečnost tohoto místa. Každý evakuovaný dostane z průběžně doplňovaného skladu to, co potřebuje.

"Dostane tady stravu čili nějaké jídlo, dostane tady teplo, náhradní oblečení a možnost ubytovat se. Člověk se tady může převléknout i do suchého. Máme tady sice jednoduché vojenské věci, ale dostanou trenýrky, trička, košile, ponožky," vyjmenoval Tancík.

I velké zelené bedny dokazují, že armáda hodně pomohla. Najdeme v nich spacáky, deky, ešusy, příbory, hygienické potřeby. Samozřejmostí je dostatek sprch a umyvadel a dalších věcí připravených v igelitových pytlech.

Daniel Rotter z Červeného kříže je jedním z těch, kteří do centra přijedou jako první. "To nutné k přežití a k tomu komfortnímu přežití tady opravdu je," říká.

Opavské evakuační centrum najdete v úřednickém areálu na Krnovské ulici, takže je to blízko i do jídelny. I tuto variantu ovšem jistí polní kuchyně.

Nouzová střecha nad hlavou je určena pro obyvatele širokého okolí, a to nejen během záplav. Záchranáři už to vědí a počítají s tím.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu