V Opavě se osvědčil policejní okrskový systém

8. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Každý by měl znát strážníka v okolí svého bydliště. To je trend, ke kterému směřuje stále více městských policií. Zatímco dříve projíždělo několik hlídek celým městem, dnes existují okrsky a ty mají přidělena stálá jména strážníků. Je to do jisté míry návrat do časů četnických stanic a podle toho, co jsme zjistili, je to návrat velmi úspěšný.

Už několik měsíců je Opava rozdělena do pěti okrsků. V centrále městské policie sice přibyla spousta tabulek a organizačních starostí, ale příznivý efekt se dostavil téměř okamžitě. I když policistů nepřibylo, najednou je jich v ulicích mnohem více. Aspoň to tak vypadá očima běžného smrtelníka. Šéf opavské městské policie Richard Szotkowski je s novým systémem spokojen.

Logo

"Z různých kanálů máme takové zpětné informace, že je nás reálně opravdu ve městě více vidět. A to bylo v podstatě jedním z cílů i když tím hlavním bylo poznat město po těch malých okrscích, protože nějak ho evidovat jako celek a dělat z toho nějakou hromadnou analýzu, to je nesmysl," míní ředitel strážníků.

Více policistů v ulicích znamená také větší riziko, že dostanete například pokárání za jízdu na kole mimo silnici. Je to také věc důvěry k policii, říká Richard Szotkowski. Strážník by podle něj neměl být pouze symbolem botiček na autech anebo dozoru během mítinků. "Jestliže je v daném okrsku strážník jakoby doma, má k němu trochu jiný vztah než strážník, který tam jen projíždí v rámci hlídkové služby a podobně."

Opavský primátor Zbyněk Stanjura čeká na podrobnou zprávu o dosavadních zkušenostech, ale už teď ví, že to byl dobrý nápad. "Zaprvé je v ulicích mnohem více strážníků v denní době, kdy lidé jejich přítomnost registrují," hovoří v podobném duchu primátor Stanjura.

A neměli bychom zapomenout i na další souvislost. Strážník, který dobře zná svůj rajón, se v něm dokáže i podstatně rychleji orientovat. V poslední době se v Opavě množí případy, kdy jsou strážníci na místě činu úplně první. Šlo třeba o ozbrojeného muže v nemocnici anebo o dopadení zlodějů aut. Podle ředitele strážníků je to mimo jiné tím, jak fungují tísňová telefonní čísla. A tak okrskový systém opět pomáhá.

"Když v Opavě zavoláte kterékoli jiné nouzové číslo než 156, dovoláte se do Ostravy na Centrum tísňového volání. Tok informací je pak trošičku delší. Kdežto zavoláte-li 156, máme tu informaci okamžitě my. Posíláme i Policii ČR, ale v první fázi vyjíždí i hlídka," popisuje Richard Szotkowski.

Tak jako měla kdysi každá ulice svého četníka, kterého každý znal jménem, i dnes můžete potkávat stejné muže a ženy v uniformách. Někde tento systém teprve zavádějí, jinde platí už dlouhé roky. A není důvod jej rušit.

autor: mrk
Spustit audio