V Opavě se vyostřil spor mezi magistrátem a nájemníky paneláku v centru města

30. květen 2018 06:55

Ožehavý problém řeší opavský magistrát. Plánuje přestavbu paneláku v centru města, ale nájemníci se odtud nechtějí vystěhovat. Své protesty navíc stále stupňují a někteří mají v oknech i transparenty.

Je to zchátralý panelák z šedesátých let minulého století. Hned naproti magistrátu. V nejhorším stavu jsou tady okna.

Spory vyhrotilo nedávné prohlášení vedení města, že chce z nevábné dominanty centra udělat úplně nový dům pro movitější zájemce. Přitom stačí jenom nová okna a zateplení fasády, říká nájemnice Jana Vavrečková. Protestních dopisů už napsala několik.

„Žádáme tímto o revitalizaci domu a o zachování stávající velikosti bytů a dodržení smlouvy o nájmu,“ přečetla paní Vavrečková z jednoho dopisu.

Na sklech v oknech jsou na náměstí viditelné nápisy jako třeba Shnilá okna, Ne drahým projektům anebo Místo opravy vyhazov. Všichni si to ale nemyslí, potvrdil opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). Radnice chce co nejvíce lidí a co nejrychleji přesvědčit, aby se přestěhovali.

„Vyměnili jsme si informace o tom, jakou mají představu, jak by si představovali nové bydlení. V zásadě už proběhly i první prohlídky náhradního bydlení, které bylo těmto lidem nabídnuto v centru města,“ doplnil primátor.

Problém je ale v tom, že nájemníci mají s městem smlouvy na dobu neurčitou a je tedy nutný jejich souhlas. Je to teď tak trochu zákopová bitva, myslí si někteří. Už proto, že do bytů investovali vlastní peníze.

Celý problém se bude řešit na červnovém jednání městského zastupitelstva.

autor: mrk
Spustit audio