V Opavě snad dnes trocha poezie nikoho nezabije

6. březen 2012

V Opavě zazní Básnické hlasy. Prvním letošním hostem cyklu literárních večerů bude dnes ungergroundový básník Pavel Zajíček. I tentokrát vystoupí obklopen muzikanty. Svým textům totiž dává Pavel Zajíček podobu zhudebněných básní.

Básník, textař, výtvarník. Legenda českého undergroundu, leader kapely DG 307, přítel Plastic People Of The Universe. Pavel Zajíček - muž s neobyčejným charisma.

Pavel Zajíček byl s režimem na kordy. Koncem 70. let začal své texty publikovat v samizdatu. Později vyšly souborně pod názvem Zápisky z podzemí. Jeho písňové texty jsou básně samy o sobě.

„Já nevím, co je to poezie především. Ale to je můj subjektivní názor. Jak mi říkal jeden člověk – poezie, to je to, kde můžeš dělat pauzy. Narozdíl od prózy, kde to má průtok. Pro mne je poezie vnitřní chvění,“ svěřuje se básník.

Spolu s houslisty Tomášem Vtípilem a Daliborem Pyšem dnes Pavel Zajíček otevře od sedmi večer v opavské kavárně Evžen další ročník Básnických hlasů.

„Básnické hlasy vznikly s myšlenkou představit autory, kteří nejsou jen nositeli nějakých literárních vavřínů, ale se svou tvorbou se dostávají do národního kontextu. Tedy ty, kteří svou tvorbou sdělují své účastenství na tomto světě přímo a bez příkras a jakési maniakální chuti být za každou cenu vidět. Což se nám podle mne zatím daří,“ přibližuje cyklus literárních večerů Ondřej Hložek z občanského sdružení Za Opavu.

Dalšími hosty Básnických hlasů budou v Opavě letos mimo jiné také J.H.Krchovský a Jáchym Topol. Stejně jako v minulých dvou letech to budou nejen hlasy básníků, ale také spisovatelů a překladatelů.

autor: čan
Spustit audio