V Ostravě bude superpočítač za dvě miliardy korun

23. červen 2011

V Ostravě bude superpočítač. Evropští úředníci schválili téměř dvoumiliardovou dotaci, za kterou vybuduje Vysoká škola Báňská-Technická univerzita Ostrava spolu partnery nejvýkonnější zařízení ve střední Evropě. K jeho vzniku už je potřeba jen podpis ministra školství.

Nové výzkumné centrum bude kompletně hotové v roce 2015 a zaměstná zhruba 200 lidí. Mimo jiné se v něm budou tvořit povodňové modely nebo simulace znečištění ovzduší, vysvětluje rektor Ivo Vondrák. Zvýší se podle něj i prestiž regionu.

„Je to velké vítězství. Díky superpočítači jsme začleněni do evropského výzkumného prostoru. V podstatě se tím stáváme de facto evropskou univerzitou,“ dodává rektor.

O finálním přidělení dotace rozhoduje české ministerstvo, souhlas Bruselu byl ale zapotřebí vzhledem k rozsahu celého projektu. VŠB-TUO patří v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace k nejúspěšnějším žadatelům. Na podporu svého rozvoje a výzkumných projektů získá celkem přes 4 miliardy korun.

„Špičkový výzkum a vývoj v oblasti IT bezpochyby patří mezi nejperspektivnější oblasti, co se týče posilování konkurenceschopnosti a inovačního potenciálu Česka v budoucnosti. Také proto bychom měli podobným projektům vyjádřit plnou podporu a současně na ně klást nejvyšší očekávání,“ sdělil ke schválení projektu Evropskou komisí ministr školství Josef Dobeš.

Superpočítač bude sloužit k výzkumným účelům. Část jeho kapacity využijí i podniky. Svůj zájem avizovaly společnosti jako Vítkovice Machinery Group, Autopal či Elmarco. Projekt podporují i město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu