V Ostravě chybí byty pro seniory a mladé rodiny

7. červenec 2011

V Ostravě chybí byty pro seniory, sociální bydlení a zázemí pro mladé rodiny. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat ostravská radnice a který se zaměřuje na bytový fond. Analýza mimo jiné upozorňuje, že z města odešlo v uplynulých letech 10 procent obyvatel. Odstěhovali se zejména mladí, perspektivní lidé.

Ostravě hrozí nebezpečí odlivu mozků. Varují sociologové. Lidé odejdou, pokud nebudou mít pracovní příležitosti a s nimi spojené dobré výdělky i kvalitní bydlení.

„Co by mne odtud odvedlo, je práce. Jinak jsem tady spokojená, mám tady kulturu, mám tady všechno, nic mi nechybí. Ale pokud bych se vyloženě potřebovala odstěhovat, tak jedině kvůli práci,“ řekla nám jedna z námi oslovených.

Ostravská radnice si studii nechala zpracovat, aby se dozvěděla, jak to ve městě vypadá s bytovým fondem. Z dokumentu mimo jiné vyplývá, kam lidé odcházejí. Třeba tři tisícovky zvolily Prahu. Ještě více lidí teď má v občance bydliště v některé z vesnic v okolí krajské metropole. A řešení? Místa pro rodinnou výstavbu.

„Je podstatné vytvořit v rámci samotného statutárního města Ostravy dostatek lokalit, které by mohly sloužit k individuálnímu způsobu bydlení, to jest, aby mladé rodiny, které jsou ekonomickou podporou města, neměly důvod se stěhovat za hranice samotného města,“ říká náměstek primátora Jiří Srba.

Sociologové upozornili ještě i na další problémy. Podle prognóz bude za deset let každý pátý Ostravan v seniorském věku.

„Je to problém všech měst, nicméně Ostrava už má hodně vnitřních bariér v tom pohybovém prostoru, takže Ostrava by se měla více připravit než ostatní města,“ potvrzuje analytik Lubor Hruška-Tvrdý.

Město zvažuje, že by bylo dobré postupně vytipovávat městské byty, které by se přizpůsobovaly právě seniorům. Teď jde ale jen o plány, radnice má studii, konkrétní bytová politika jí ale zatím chybí.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu