V Ostravě dnes startuje výstavní maraton

30. srpen 2012
Zprávy , Zprávy

Do ostravských galerií míří přehlídka Ostrava Art 2012. Umělci na ní ukážou, co nového vytvořili. Podmínkou k účasti na výstavním projektu bylo totiž vystavit díla z posledních maximálně dvou let. Návštěvníci tak uvidí nejnovější tendence v tvorbě malířů, sochařů, grafiků či fotografů všech generací, kteří mají blízký vztah k Ostravě.

Žijí v Ostravě a jejím okolí. Nebo jsou s Moravou a Slezskem bytostně spjati. Osm desítek umělců se tak v příštích dnech sejde společně v ostravských galeriích na sérii výstav nazvané Ostrava Art 2012. Vystavovat bude mimo jiné i grafik Dalibor Andrýsek.

„Jde hlavně o to, tak jak podtitul akce zní, to znamená zviditelnění výtvarníků nejen v Ostravě ale v celém regionu. Že to potřebují, je jasné asi každému. Protože všichni, i hudebníci a divadelníci, mají své festivaly, dokonce je tady festival filmového umění. A výtvarníci žádnou akci v takovém měřítku nemají,“ vysvětluje Andrýsek.

Ostravští umělci se představí v celém spektru výtvarných žánrů a stylů, slibuje další z přípravného týmu výstavního projektu Michaela Terčová. „Tak architektura tam pochopitelně nebude, i když i architekti vystavují a taky tvoří, malují. Bude tam zahrnuto sochařství, bude tam keramika, ale hlavně tam bude malba a grafika,“ dodává.

Přehlídka Ostrava Art 2012 dostane během září, října a listopadu prostor v osmi ostravských galeriích. Zájemcům budou mít k dispozici také stostránkový barevný katalog.

„Katalog sám o sobě vycházel z počtu výtvarníků, kterých je osmdesát, to znamená, že každému byla vyhrazena jedna stránka. Jsou tam základní informace o autorech, jeho současné dílo, které by nemělo být starší než dva roky. A adresa nebo kontakt,“ dodává grafik Andrýsek.

Ostrava Art 2012 představí nejnovější tvorbu jak renomovaných umělců - například Eduarda Ovčáčka, Daniela Balabána a Jakuba Špaňhela, tak méně známých výtvarníků a také studentů.

„Výtvarných umělců je tady skutečně hodně. Je tady fakulta výtvarného umění, pak pedagogická fakulta, kde je katedra výtvarné výchovy. A je tady i hodně lidí, kteří tuto univerzitu vystudovali, a také výtvarníků, kteří tam učí. Pak jsou tady umělci, kteří zde tvoří. To vše bychom si měli, myslím, uvědomit. Že Ostrava není jenom město, které žije prací, ale že je skutečně kulturním městem,“ říká Michaela Terčová.

Přehlídka Ostrava Art 2012 začne dnes v 18:00 v ostravské galerii Mlejn. Další výstavy pak uvedou mimo jiné galerie Fiducia, Chagall, Industrial Gallery nebo Slezskoostravská galerie.

autor: čan
Spustit audio