V Ostravě dokončili speciální tramvaje pro Američany

9. květen 2015
Zprávy , Zprávy

Už sedmá tramvaj na bateriový pohon se za pár dní vypraví na cestu za oceán. Právě s americkým městem Seattle totiž česká společnost Inekon Group uzavřela smlouvu o dodávce těchto unikátních tramvají a zakázku právě dokončila.

Soupravy se vyráběly v Ostravě, v dílnách městské společnosti Ekova Electric, kde se teď také ladí poslední detaily a vůz se testuje.

„Oni tu tramvaj mají vyloženě pro takové poskakování po centru, po té hustě zalidněné části města,“ říká řidič Robert Janků.

V Seattlu už byl a za týden tam jede znova školit americké kolegy. „Řidiči jsou všude na světě stejní. Tam jsou proti našim takoví různobarevní, ale jako všude je to správná parta,“ dodává.

Ostravské tramvaje uspěly podle ředitele společnosti Inekon Group Josefa Huška v Seattlu právě proto, že jsou schopny jet poměrně dlouho na bateriový pohon.

„Konkurence je schopna ujet dva, tři kilometry a tramvaj na naše baterie při plném obsazení a při spuštění klimatizace může ujet až patnáct kilometrů,“ vyzdvihuje přednosti vozů ředitel firmy.

Souprava je nejen klimatizovaná, ale zhotovená také ze speciálního materiálu, který odolá až třicetiminutovému hoření.

Tramvaje vyrábějí v dílnách v Ostravě. „Vyrábíme celé skříně a provádíme kompletní montáž. Samozřejmě tu elektrovýzbroj, baterky dodávají specializované firmy, ale hotové vozidlo se celé montuje u nás,“ říká ředitel společnosti Ekova Electric Radoslav Hanzelka.

„Díky tomu, že troleje nebudou instalovat, ušetří. Jiná města zase vycházejí z toho, že trolej hanobí výhled na určité budovy, takže se v některých oblastech rozhodli troleje neinstalovat. A v takové chvíli je potřeba, aby baterie tu tramvaj poháněla,“ dodává generální ředitel Inekon Group Josef Hušek.

První cestující se ostravskými tramvajemi za oceánem svezou zřejmě na konci června.

Logo
autor: iha
Spustit audio