V Ostravě-Hulvákách končí základní škola

14. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Základní škola Matrosovova v Ostravě končí. Více než 130 žáků bude muset od září usednout do jiných lavic. O zrušení školy rozhodlo vedení obvodu Mariánské Hory a Hulváky, a to z ekonomických důvodů. Rodiče i učitelé jsou proti. Záměr radnice se jim ale pravděpodobně nepodaří zvrátit.

Školáků ubývá. I v této škole v Ostravě bývalo ještě před lety dvakrát více žáků. Podle ředitele Pavla Kroutila ale menší počet dětí přeje vzdělávání romských žáků, kterých je teď ve třídách téměř polovina.

"V naší škole už několik let funguje program rodinná škola a nám se tato integrace velice daří. Romští žáci nám končí většinou devátou třídou, jsou umisťováni na střední školy a celý náš projekt v tomto směru tedy pracuje," upozorňuje ředitel.

Děti mají chodit na Základní školu generála Janka. Podle zástupkyně ředitele rušené školy Květuše Tomčíkové pro ně přestup bude složitý. "Problém to bude, protože některé děti, zvlášť ze sociálně slabých rodin se velice dlouho adaptují. Tady chodí do třídy, kde je řekněme patnáct žáků a tam přijdou do třídy o 30 žácích. I kdyby se učitel snažil, jak chtěl, tak nemůže individuálně věnovat tolik, kolik toho zvládne náš učitel při těch patnácti žácích," dodává zástupkyně Tomčíková.

Starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková upřesnila, že radnice školu ruší z ekonomických důvodů. Na provoz ročně doplácí dva miliony korun a kvůli menšímu počtu dětí by se částka zvyšovala. "To bychom asi těžko nadále obhajovali před krajským úřadem, který se stará o mzdy pedagogů. A kdyby na ně nebylo, my budeme ty mzdy doplácet," vysvětlila starostka.

Škola tak pravděpodobně skončí, přestože se do ní v posledních letech investovaly miliony. Radnice teď jedná se soukromou právnickou fakultou z Bratislavy o pronájmu budovy.

autor: mik
Spustit audio