V Ostravě odstartovala stavba zbrusu nového komunitního centra

2. srpen 2011

Nové centrum přijde zhruba na 130 milionů korun a má poskytnout zázemí lidem s handicapem. Někteří tam budou přímo bydlet, jiní tam budou trávit čas v denním stacionáři.

Ostravské Versailles - tak místu, které poskytne domov 18 lidem, říká Věra Racková. Stála u projektu od začátku, díky své dceři si uvědomila, že široko daleko není zařízení, které se dokáže postarat o handicapované děti, až rodiče nebudou mít sílu. Plán se rýsoval 14 let, teď louku na Hulváckém kopci převzali stavaři.

„Ani minutu jsem nezapochybovala, že by ten projekt nebyl. Celých těch čtrnáct let. V tom je možná ta síla myšlenky,“ dodává.

Jednou by v novém zařízení mohl žít i 16letý Ján Žaludko, který je upoutaný na invalidní vozík.

„Pokud mě studium a kariéra nezavedou někam jinam, tak se tomu nebráním a bylo by to velice krásné. Plánuji buďto studium politologie, nebo práva. Ale uvidíme, zatím se chystám do prvního ročníku střední školy,“ říká chlapec.

Komunitní centrum bude mít i druhou část, denní stacionář pro 54 klientů. Náklady na vybudování centra se odhadují na zhruba 130 milionů korun. Podstatnou část investice uhradí dotace z evropských fondů.

„Všechna sociální zařízení v regionu mají hodně uniformity, ‚škatulkového‘ režimu a tohle zařízení by takové parametry mít nemělo. Mělo by být volnější a vzdušnější pro hendikepované obyvatele. Mělo by to být hlavně místo setkávání těch méně postižených s více postiženými, kde by o sebe mohli vzájemně pečovat,“ upřesnil náměstek ostravského primátora Jiří Srba.

Stavba centra potrvá 36 týdnů. Součástí záměru byl kdysi i plán na postavení domova pro seniory. Na projekt město zatím nemá peníze. S Hulváckým kopcem i nadále počítá.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu