V Ostravě-Porubě našli dělníci sto let starý vzkaz od předků

27. červenec 2010

Dělníci v kostele svatého Mikuláše v Ostravě-Porubě našli tubus s dokumenty a mincemi. Tubus do věže před sto lety uložili naši předci. V roce 1984 pak přidali další vzpomínky na minulost - třeba mince s portrétem papeže Jana Pavla II.

Našim milým, kteří po nás přijdou a kteří tyto skromné řádky čísti budou, klademe na srdce, aby zůstali věrnými svému národu českému a svému rodnému jazyku, píše se v dokumentu s datem 14. července 1909 a podpisem svinovského starosty a tajemníka.

Porubský kostel byl tehdy jediný široko daleko. Jak říká farář Josef Gazda, nález schránky s historickými materiály čekali. „Bývalo zvykem, že se do věže vkládaly dobové dokumenty nebo vzkazy, zprávy o životě farnosti a obce, mince nebo novinové ústřižky. Byli jsme samozřejmě zvědavi, co tam bude,“ dodává farář.

Kovový tubus obsahuje dokumenty a mince. Některé jsou z roku 1909 a možná i starší, jiné jsou pak roku 1984, kdy se kostel také částečně opravoval. Až na výjimky vše poputuje zpět do věže. Některé dokumenty jsou ale napadené plísní a tak je radnice chce předat odborníkům.

Starosta Poruby Lumír Palyza dodal, že přidají i svůj vzkaz. „Že bychom byli rádi, kdyby Poruba za sto let vypadala jako moderní město se všemi jeho aspekty, ale samozřejmě by pamatovala i na životní prostředí, na pohodlí pro bydlení pro občany,“ nastínil starosta.

Kostel svatého Mikuláše v Porubě možná ukrývá další tajemství. Někteří pamětníci i amatérští historikové věří, že byl v minulosti spojen podzemní chodbou se sousedním zámkem. Ukrývat by mohla i těla německých vojáků, kteří se v ní schovali před postupující frontou.

Výzkumy odborníků před časem ukázaly, že pokud chodba skutečně existovala, musela být vyztužená jen dřevem a teď je zasypaná.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu