V Ostravě představují svou tvorbu nevidomí umělci

4. květen 2011

V Ostravě začaly Dny umění nevidomých. Lidé s handicapem představí během května v Knihovně města Ostravy svůj um na koncertech, výstavách a besedách.

Hlavním smyslem festivalu je především osvěta, komunikace a lidské příběhy. "Já jsem kdysi docela dobře viděl, ale poté se u mě projevila choroba nazvaná retinopatie. Nakonec jsem přišel o zrak, nevidím už asi deset let," říká Václav Fanta, kdysi reportér a novinář.

Výstava jeho fotografií zahájila Dny umění nevidomých v Ostravě. "Než jsem oslepl, dělal jsem fotografie Prahy z helikoptéry. Poté jsem se po známých místech nechal vést kamarádem a udělal experimentální snímky," doplňuje Fanta.

Nevidomý je už od narození Josef Stiborský. Více než hře na akordeon se dnes věnuje funkci prezidenta Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky.

"Záměrem toho festivalu představit široké veřejnosti snažení lidí se zrakovým postižením na poli kultury. Tradiční je hudba a potom výtvarné umění, hlavně různé formy modelování, kde lze využít hmat," přibližuje Josef Stiborský.

Knihovna města Ostravy nabízí nevidomým tisíce titulů ve zvukové knihovně a k tomu další služby.

"Pro nevidomé spoluobčany máme k dispozici internet s hlasovým, výstupem. Knihovna je také vybavená hlasovými majáčky," dodává více knihovnice Miroslava Mikušková.

Dny umění nevidomých budou v Ostravě pokračovat besedami a koncerty až do 20.května.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu