V Ostravě se bude diskutovat o rozšíření vědecko-technologického parku

3. listopad 2015
Zprávy , Zprávy

Domov důchodců Slunečnice v Ostravě-Porubě dnes bude místem, kde se bude probírat hodně třaskavé téma. V 17:00 se tam totiž setkají příznivci a odpůrci rozšiřování vědecko-technologického parku do zeleně za městem.

V Ostravě sílí protesty proti rozšiřování vědecko-technologického parku do rekreační části města. Petici už podepsalo skoro 8 tisíc lidí. Příznivci a odpůrci se dnes potkají na veřejné debatě, kterou svolal ostravský primátor. Chce přesvědčit místní, že takový park, kde najde práci až 2000 lidí, Ostrava potřebuje. Mimo jiné proto, že pomůže zastavit odliv mladých vzdělaných lidí z města.

„Vidíte, že celé to pole tam vzadu bude zastavěno. I ta obrovská část pole tady za těmi stromy,“ ukazuje členka petičního výboru Inka Jakimová na místa, kde by v budoucnu měly stát další budovy vědecko-technologického parku.

„Tohle území je poslední nedotčené území, kam se mohou Porubané chodit rekreovat. To znamená, je tady čerstvý vzduch, tráva, stromy – prostě příjemný relax. O to všechno bychom přišli, kdyby se tady začalo stavět,“ dodává Inka Jakimová.

Spolu s kolegy poslední týdny roznáší letáky a shání podporu pro to, aby se vědecko-technologický park postavil v jiné lokalitě.

Podle vedení města ale vhodnější místo není. Za pozemky už zaplatilo sto milionů korun.

„To budou izolované objekty, které budou sloužit vědcům, výzkumníkům a inovačním firmám. Prostě toto je budoucnost Ostravy. A já opakuji, my tyto firmy nemůžeme stěhovat na žádný brownfield typu haldy v Heřmanicích. To jsou firmy s vysoce sofistikovanými lidmi, s vědci, kteří si vybírají, kde budou pracovat,“ argumentuje primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Na svoji stranu se dnes bude snažit získat místní obyvatele. „Věřím, že budeme mít argumenty veřejnost o tom přesvědčit, nechceme to dělat tajně. Opravdu chceme předstoupit před lidi, ukázat jim ty vizualizace, na kterých pracujeme a ukázat jim – tohleto chceme,“ dodává.

A rozptýlit chce také obavy lidí, že přijdou o svůj oblíbený les. „Jestli by se vysekalo dvacet stromů, tak já garantuji, že jich pětkrát tolik nasadíme,“ uzavírá primátor.

autor: iha
Spustit audio