V Ostravě se představí velké dechové orchestry

16. říjen 2009

V Domě kultury města Ostravy dnes začíná čtrnáctý ročník Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů. Představí se na ní dohromady čtrnáct tuzemských a polských kapel - např. orchestry z Katovic, Příbora, Jihlavy nebo Karviné.

Soutěž potrvá do zítřejšího večera a skládá se z pěti veřejných koncertů, první z nich začíná dnes ve 14:00. Výsledky budou vyhlášeny zítra při slavnostním závěrečném koncertě.

Ve dvou kategoriích, vyšší a nejvyšší třídě, budou soutěžit orchestry například z Prostějova, Jeseníku, Zlína, Jihlavy a Karviné. Kromě dvou povinných skladeb zahrají během určené půlhodiny podobně náročné symfonie podle svého výběru.

"Velké dechové orchestry mají 45 až 85 členů a jsou to orchestry, které hrají velice náročnou hudbu ať už současných autorů nebo klasických. Orchestry, které k nám přijíždějí, mají vysokou úroveň," říká organizátorka Marie Křížová.

Doprovodným programem budou dvě veřejná vystoupení orchestrů před ostravskými obchodními domy v ostravských obvodech Poruba a Zábřeh, výstava hudebních nástrojů a jejich bezplatný servis v domě kultury. Podrobnosti o programu jsou na www.dkmo.cz.

autoři: tif , Jiří Slavičínský
Spustit audio