V Ostravě se představuje korejská kultura

19. listopad 2010

V Ostravě začaly Česko-korejské dny. Čtvrtý ročník přehlídky, kterou pořádá Dům kultury města Ostravy, nabízí během dneška a zítřka tvůrčí dílny, filmové projekce, hudbu, výstavy i korejskou kuchyni. Smyslem akce je přiblížit všem zájemcům korejskou kulturu, historii i současnost.

Vstupní hala kulturního domu se během dne proměnila v dílnu tradiční korejské lidové tvorby. Návštěvníci tu skládali z papíru origami, vyráběli buddhistická přáníčka a korejské dívky je zasvěcovaly do tajů kaligrafech.

Po dnešních filmových projekcích a koncertu, na kterém spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava vystoupí od 19:00 hodin korejská houslista Sun-bin Hwang, bude přehlídka pokračovat i zítra. Mimo jiné přípravou a ochutnávkami korejského jídla.

„Z takových těch úplně nejjednodušších jídel, které se nám loni velmi osvědčily, je to kimčim nenáročné na přípravu. Je to velice pikantní a zdravé jídlo z čínského zelí. Určitě bych ho doporučila všem, protože je to cenný zdroj vitamínů a má to říz,“ říká za pořadatele Taťána Strakošová.

Součástí přehlídky jsou také dvě výstavy. Zatímco první z nich připomíná 20 let od založení diplomatických vztahů mezi Českou a Korejskou republikou, druhá představuje tradiční korejské oděvy.

„Jsou to tradiční korejské oděvy, říká se jim hanboky. Výstava je doplněna o tradiční hudební nástroje, klasické bubny a píšťaly, kterých je tady několik druhů,“ doplňuje Strakošová.

Česko-korejské dny potrvají v Ostravě až do sobotního večera.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu