V Ostravě by se při smogu mohlo jezdit po dálnici zadarmo

6. prosinec 2010

Jízda po ostravské části dálnice D1 bude zdarma zřejmě jen v době smogu. Radnice už rok bojuje za to, aby řidiči krajské metropoli neplatili kvůli znečištěnému ovzduší. Ministerstvo dopravy ale výjimku odmítá a vzkazuje, že za městské úseky se bude platit i v jiných částech země. Resort životního prostředí chystá alespoň částečné úlevy při špatným podmínkách.

S výjimkou počítá novela zákona o ovzduší. Řidiči by tak mohli jezdit v daných oblastech bez dálniční známky po dosud zpoplatněných úsecích dálnic a rychlostních silnic. V Moravskoslezském kraji jde o D1 a dvě rychlostní komunikace. Jak dodává ministr životního prostředí Pavel Drobil, pokud legislativní proces půjde hladce, systém by mohl platit už od ledna.

„Zákon počítá s tím, že v okamžiku, kdy by Český hydrometeorologický ústav, tak jako to bylo teď několik dní, kdy vyhlašoval signál regulace, jen by musel specifikovat, jakého území se to týká, tak na tom území by automaticky všichni věděli, že dálnice a rychlostní komunikace není zpoplatněna,“ vysvětluje Drobil.

Po bezplatné dálnici v Ostravě volá zejména magistrát. D1 totiž funguje jako průtah městem. Poté, co řidiči mohou na dálnici jen se známkou, se podle odhadů radnice na přetížené silnice a křižovatky ve městě vrátilo 2,5 tisíce aut denně. Ministerstvo dopravy ale na dálničních známkách trvá. Po Pražském okruhu a Ostravě se zpoplatní i úseky v Brně, Berouně a Mladé Boleslavi. I ministr Vít Bárta ale připouští smogové výjimky.

„Všude bude platná dálniční známka, nicméně s tím, že pokud vznikne ekologická zátěž zásadního charakteru, budou všechny tyto úseky naopak spravedlivě nezpoplatněny po dobu té zvýšené ekologické zátěže,“ dodal Bárta.

Ostravská radnice ale boj za bezplatnou dálnici nevzdává. Má podporu kraje i ministerstva životního prostředí.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu