V Ostravě si musí vyměnit řidičské průkazy ještě 25 tisíc lidí

28. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Pětadvacet tisíc řidičů z Ostravy a okolí si do konce roku musí požádat o nový řidičský průkaz. Úředníci se bojí, že lidi přijdou na poslední chvíli. Když si doklad nevymění, riskují, že po prvním lednu dostanou pokutu.

Podat žádost o výměnu řidičského průkazu trvá jen pár minut. V Ostravě se navíc mohou šoféři předem objednat na konkrétní hodinu, takže čekat nemusejí vůbec. Čísla jsou ale jasná. Řada z nich návštěvu magistrátu pravděpodobně odkládá na poslední chvíli. Narozdíl od Veroniky Kadurové.

„Protože mě poslal manžel, že mi to hrozí. Tak abych tu nebyla na konci roku, jsem tady raději teď s předstihem. Jsem takový řidič, který průkaz použil poprvé a naposledy, když mi byl v roce 2000 vystaven. Od té doby jsem za volantem neseděla, takže mi by to vůbec nevadilo," říká se smíchem paní Kadurová.

Úřednice Dana Jeřábková je optimistka, přestože podobné výměny probíhaly před třemi lety a řidiči stáli v obrovských frontách. „Raději se na to už ani nepamatuji, protože to bylo dost hrozné. Teď už toho lidé ale vědí daleko více, takže si myslím, že jsou lépe připraveni a chodí daleko dřív," říká.

Vedoucí dopravně správního odboru ostravského magistrátu Dalibor Mozdřeň vysvětluje, že do konce roku si musí vyměnit doklady majitelé řidičáků vydávaných v období 1994 až 2000.

„Zákonná výměna řidičského průkazu trvá 20 dnů, to znamená, že do dvaceti dnů má žadatel připraven průkaz k vyzvednutí. V případě, že žádá o lhůtu kratší, je to do pěti pracovních dnů. Samozřejmě ale za správní poplatek ve výši 500 korun," vysvětluje vedoucí.

Řidiči, kteří s propadlým průkazem vyjedou po novém roce na silnici, riskují až dvoutisícovou pokutu.

autor: mik
Spustit audio