V Ostravě začal 13. ročník Gerontologických dní

23. září 2009

Šest stovek lékařů a odborníků z oblasti péče o seniory dnes dorazilo do Ostravy. Na 13. ročníku Gerontologických dní budou až do pátku diskutovat o zdravotních a sociálních problémech dříve narozených. Své plány dnes v Kulturním domě města Ostravy představila i ministryně zdravotnictví.

Hlavní téma letošního ročníku se týká zejména psychiatrických nemocí. Odborníci se budou radit o tom, jak je klasifikovat, včas rozpoznat a jak s nemocnými pracovat. "Specifikou tohoto kongresu je, že první den se na to díváme očima lékaře, druhý den očima sociálního terénního pracovníka," říká organizátor Alan Vápeníček.

Právě ve vyšším věku lidi nejvíce postihují takzvaná "tři D", upozorňuje psychiatr Radkin Honzák. Jde o demenci, depresi a deliria. Ztráty mentálních funkcí a stavy zmatenosti ale podle něj může často zkomplikovat i osamělost seniorů.

"Je problematické to, že se vám v současnosti nevyskytuje takzvaná standardní rodina. A pocit osamělosti, tím jak ztrácíte vrstevníky a přátele, je velice špatně působícím faktorem. Kluby seniorů by měly mít daleko větší prosperitu a popularitu," vysvětluje Honzák.

O neduzích samotného zdravotnictví dnes na kongresu hovořila ministryně Dana Jurásková. Podle ní se musí vyřešit nedostatek kvalifikovaných sil v péči o staré lidi.

"V kategorii geriatrů máme významné problémy. Máme problémy v počtu třeba všeobecných sester ale i ostatních nelékařských profesí. Tam je důležité zvážit, zda všechny úkony musí vykonávat zdravotnický pracovník, zda je nemůže vykonávat školený laik případně jiný pečovatel. A to je součást projektu, který zpracováváme s ministerstvem práce a sociálních věcí," upřesnila ministryně.

Ostravské Gerontologické dny patří k největším v republice. Asi o stovku nižší počet účastníků než v předchozích letech pořadatelé připisují ekonomické krizi. Přednášky i letos doplní asi dvě desítky exkurzí a workshopů.

Spustit audio

Více z pořadu