V Ostravě začala stavba nového výjezdového centra pro hasiče, policisty a záchranáře

4. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Zelenou loukou blízko ostravského sídliště Dubina už brázdí bagry a nákladní auta. Kraj tu začal se stavbou dalšího společného výjezdového centra pro hasiče, městské policisty i záchranáře.

Nové sídlo bude stát 300 milionů korun a nabídne špičkové zázemí také pro vodní záchranáře, kynology i jízdní oddíl. Výjezdové centrum bude stát do roka.

„Z těchto center je zásah daleko rychlejší a koordinovanější při hromadných haváriích nebo jiných neštěstích, které mohou kraj, město či občany postihnout,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM).

Společná výjezdová centra už fungují na několika místech v kraji a je to osvědčený model. Teď se staví i v nejlidnatější části Ostravy, na okraji sídliště Dubina.

„V tomto integrovaném výjezdovém centru bude jednak hasičský záchranný sbor, budou tam naši záchranáři čili zdravotnická záchranná služba a budou tam také městští policisté včetně kynologie a hipologie,“ dodává náměstek.

Výjezdové centrum Ostrava-Jih se staví nedaleko průmyslové zóny v Hrabové a sídliště Dubina. „Bylo tady pole,“ ukazuje na oplocené staveniště Jaroslav Zapletal, který poblíž budoucího centra bydlí. „Je to ideální místo,“ dodává.

Výjezdové centrum musejí stavaři dokončit v příštím roce, kvůli čerpání evropské dotace. Poté se tu přestěhují také hasiči ze stanice v Ostravě-Hrabůvce.

„Ta stanice je už nevyhovující, má malé prostory. Takže to bude pro nás přínosem. Ale tím hlavním přínosem bude spolupráce mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému. Koordinace zásahů je mnohem větší,“ zdůrazňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Podobných center je v kraji naplánováno ještě několik.

autor: iha
Spustit audio