V Ostravě začalo budování superpočítače

11. červenec 2011

V Ostravě oficiálně zahájili budování superpočítače. Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava dnes získala poslední potřebné povolení k přidělení téměř dvoumiliardové dotace od ministerstva školství z evropských fondů, za které špičkové vědecké centrum postaví. Nejvýkonnější počítač ve střední Evropě začne plně sloužit do čtyř let.

Novou éru vědeckého bádání zahájí příští rok dělníci, kteří začnou na jaře budovat v areálu vysoké školy zbrusu novou budovu pro počítačové centrum. Její základy ale dokončili dnes akademici. Definitivně na ně získali peníze.

„V roce 2013 by měla být výstavba ukončena, o rok později by měl být instalován už ten velký superpočítač o výkonu jeden petaFLOPS a všechno by mělo začít perfektně fungovat v roce 2015,“ plánuje rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

Méně náročné výpočty ale budou k dispozici už koncem příštího roku. Jde o modely povodní, dopravy nebo znečištění ovzduší, které pomohou zvládat krizové události.

Pomoci mohou i výzkumu na nové lékařské fakultě v Ostravě. „Ve vývoji nových léků – už teď se připravují projekty, které se by se týkaly dálkového monitorování pacientů třeba doma. K tomu je potřeba využívat opravdu rychlé výpočetní metody,“ dodává rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Kromě vybavení už akademici začali shánět i vědce, kterých tu budou pracovat celkem dvě stovky. Čtvrtina z nich přijde ze zahraničí. Desítku klíčových odborníků škola zaplatí díky další stomilionové dotaci z eurofondů.

„Je to jednak o tom, abychom jim zaplatili jejich osobní náklady. Tento zahraniční pracovník si bude moci vytvořit jakýsi užší realizační tým, aby předával svoje know-how a samozřejmě jsou tam ještě nějaké další náklady, které mu mají usnadnit ten život, to přemístění, to znamená úhrada nákladů spojených s cestovným a podobně,“ uzavírá Martin Duda z VŠB-TU Ostrava.

Na jednom ze stovky nejvýkonnějších strojů budou pracovat i týmy vědců z Norska nebo Kanady.

Spustit audio

Více z pořadu