V Oticích u Opavy bojují proti starým olejovým nádržím

22. září 2011

Otice u Opavy hyzdí už desítky let velké nádrže, které sloužily jako zásobárna nebezpečných ropných látek. Dvě vysoké rezavé nádoby se ale doposud neobjevily v žádném seznamu ekologických zátěží anebo míst určených k vyčištění. Teprve až vytrvalý tlak otického obecního úřadu dal věci do pohybu. Nejde o maličkost. Likvidace zchátralé stavby bude stát několik milionů korun.

Jsou dvě a ve výšce konkurují dvoupatrovému domu. Kolem je plot s visacím zámkem a nad hlavou se povážlivě pohupuje obří ventil. Otický starosta Vladimír Tancík chce udělat všechno proto, aby se této obecní ostudy zbavil.

„Je to celé oploceno a ani nemám odvahu tam vstoupit, abych náhodou se nestal obětí. Straší to tady určitě tak třicet let,“ říká starosta.

Pozoruhodné je, že správcem nádrží je historicky nedaleký Školní statek Opava. Jeho ředitel Jaromír Benešl prozradil, cože to v těch mamutích barelech vlastně bývalo. Anebo snad ještě je?

„Sloužilo to k uskladnění lehkých topných olejů. Protože jsme měli taky olejové kotelny, tak jsme tam skladovali oleje,“ prozrazuje ředitel.

V 70. letech byla, jak je vidět, trochu jiná doba a jiné zvyky. I s tím se teď ale musí Moravskoslezský kraj jako zřizovatel opavského školního statku nějak vypořádat. Náměstek hejtmana Marián Lebiedzik slibuje pomoc a spoléhá na evropské fondy.

„V současné době se připravuje projekt na odstranění a věříme, že se podaří v brzké době předložit do výzvy v rámci regionálního operačního programu týkající se řešení brownfields na území kraje,“ dodává náměstek.

Je s podivem, že toto rezavějící monstrum v seznamu takzvaných brownfieldů neboli míst poznamenaných průmyslem nebo zemědělstvím, vlastně vůbec nenajdete.

Otázky zůstávají dvě - zda se ostravskému krajskému úřadu podaří najít tři miliony na rozebrání obřích nádrží a kolik takových staveb v tichosti hyzdí další vesnice.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu