V Petrovicích stále marně čekají na protipovodňovou hráz

12. listopad 2009

Krušnou noc prožili obyvatelé Petrovic u Karviné. Vytrvalý déšť zvednul hladinu řeky Petrůvky a přívaly vody z polské strany zatopily okolní pole, zahrady a několik sklepů. K velkým škodám ale naštěstí nedošlo.

Jakmile se včera setmělo, začalo být hůř a internetové portály vodohospodářů se začaly zbarvovat dočervena. "Jestli to tak bude pokračovat dál, jak to stoupá od dvanácté hodiny, budeme mít vodu mezi domky," řekl nám vzápětí Petr Trojek, starosta Petrovic u Karviné.

Voda se pak z břehů skutečně dostala, ale velká pohroma to nebyla. I když zaplavené území nebylo rozhodně malé.

Přitom právě tady se měla už stavět protipovodňová hráz za 23 milionů korun, potvrdil mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Problém je podle něj paradoxně na straně Stavebního úřadu přímo v Petrovicích. Kvůli průtahům se zkracuje doba na přípravu celé investice.

"Ta stavba měla být zahájena už loni, ne-li předloni. Ale nedařilo se se stavebním povolením právě z Petrovic, takže se muselo začít znovu. Je to zahrnuto do programu protipovodňová opatření, který končí roku 2013. Čili do té doby to musí být hotovo," upřesnil Vlček.

Petrovický starosta se ale hájí tím, že popisuje nekonečné dohadování s majiteli vybraných pozemků. "Ta legislativa je šílená. Když se vám někdo odvolá, trvá to pak všechno strašně dlouho," postěžoval si Trojek.

Znamená to tedy, že o klidném spaní při vydatnějších deštích si petrovičtí zatím mohou nechat jen zdát.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu