V Polance začala přestavba výchovného ústavu

29. leden 2009

Je jim mezi 15 až 18 lety, jsou často velmi agresivní a trpí vážnými poruchami chování. To jsou klienti jediného výchovného ústavu v zemi, který si s nimi dokáže poradit - v Polance nad Odrou na kraji Ostravy. Právě dnes tady začala velká rekonstrukce a dostavba za zhruba 130 miliónů korun.

Jsou nebezpeční sobě i druhým, snaží se často utéci za každou cenu. Trpí agresivitou a deviacemi. Aby se to změnilo, o to bude v Polance usilovat až 40 zaměstnanců. Stavbu za zhruba 130 milionů korun zaplatí ministerstvo školství.

Ředitel výchovného ústavu Pavel Němynář potvrdil, že se zvýší kapacita z 12 na 30 klientů. Nové pavilony by měly zajistit mnohem větší bezpečnost včetně zamezení možnosti útěku.

"Navíc budou mít minimální možnosti sebepoškozování. Jde třeba o nerozbitné výplně oken, nerozbitné dveře. Tendence sebepoškozování se tady objevují," dodal Němynář.

Brána opraveného areálu se poprvé otevře dokonce i pro dívky. Podle ředitele Němynáře je zvýšení kapacity nutné. Výjimkou totiž nejsou pořadníky. "Protože ta doba pobytu je tady, jak říká vyhláška, na dobu nezbytně nutnou. Čili někdo tady může být tři měsíce, někdo půl roku nebo rok. Je to individuální," upozornil.

Snad to bude fungovat, dodává polanecký starosta Přemysl Kaspřík. Zároveň doufá, že zvětšený areál ústavu nebude mít negativní vliv na soužití s okolím. "Ústav tady funguje už 12 let a nikdy nedošlo k žádnému střetu. Kamerový systém, nějaké ploty a další zabezpečení tady snad bude," říká starosta.

Výrazná přestavba tohoto výchovného ústavu skončí v listopadu 2010.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu