V Pržně otevřeli dostavbu ústavu sociální péče

18. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Zařízení pro postižené Náš svět v Pržně má ode dneška o čtyři stavby navíc. Konkrétně jde o multifunkční budovu, krytou dráhu pro hipoterapii, skleník pro pracovní terapii a dům pro klienty s psychiatrickými diagnózami. Během několika měsíců tak bude Nový svět domovem asi 200 lidí.

Nový svět vyrostl mezi kopci, stromy a loukami v Pržně na Frýdeckomístecku během několika let. V několika domcích žijí lidé s mentálním i tělesným postižením, k dispozici mají léčebné pavilony i jídelnu. Dnes k nim přibyly další. "Přibyly ještě další budovy. Je to budova multifunkčího centra, zastřešení hipoterapie, další pracovní terapie, velký skleník, kde budou moci obyvatelé celého zařízení provádět pracovní terapie," říká ředitel ústavu Petr Adamus.

V minulosti bylo zařízení na Ostravici. Jeho klienti žili v objektu, který původně sloužil pro dělníky na stavbě přehrady Šance. Se stavbou Našeho světa v Pržně se začalo kvůli špatným a nedůstojným podmínkám. První část přišla na 250 milionů korun, z velké části se na ní podílel stát. Dnes otvíraná dostavba stála dalších zhruba 60 milionů, tentokrát se podařilo získat prostředky z Evropské unie. "Změna zákona o sociálních službách, který začne platit od 1. 1. 2007, vedla k tomu, že první etapa zařízení na Pržně by měla dále pokračovat v tom duchu, abychom byli schopni poskytovat lepší, širší, komplexnější služby pro lidi všech stupňů postižení," vysvětluje ředitel Petr Adamus.

Logo

Ředitel dodal, že ve zlepšování služeb pro postižené a nemocné chtějí pokračovat. Záleží ale, jak budou úspěšní v žádostech o dotace z evropských fondů. Nejvíce je trápí fakt, že zatímco u nich na jednoho zaměstnance připadá 6 až 8 klientů, ve vyspělejších zemích je tento poměr jedna ku jedné. Jeden problém ale ani evropské peníze nevyřeší, a sice fakt, že ústav je podle ředitele stále trnem v oku některých starousedlíků.

autor: mik
Spustit audio