V ráji bacilů

7. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nestálé počasí posledních dnů se významně podepisuje na zdraví některých lidí. Zatímco ordinace lékařů se úspěšně plní těmi, kteří si své onemocnění uvědomují, jsou tady i ti druzí.

0:00
/
0:00

Sychravé počasí podzimních dnů je přímo živnou půdou pro viry a bacily. Jednoho od druhého obyčejný člověk normálně nepozná. Běda ale, když se vás zákeřný mikroorganismus chytí. A že například v Ostravě je k tomu příležitostí více než dost, na to si klidně můžete vsadit. Zrovna mám jeden takový čerstvý zážitek za sebou. Do zaměstnání jezdím městskou hromadnou dopravou. Jakmile klesnou venkovní teploty k nule, v tramvajích, trolejbusech a autobusech je to hned znát. Během dvacetiminutové cesty z Ostravy-Zábřehu do centra vyslechnu hotový koncert všech nachlazených. Neustálé kýchání, kašlání, smrkání - tomu už ani nevěnuji pozornost. Co mě ale dokáže rozpálit doběla, je, když nemocný člověk nepoužije kapesník. Shodou okolností si před třemi dny přisedla ke mě v tramvaji jedna starší, kýchající paní. Přestože vypadala od hlavy až k patě šik, na kapesník jaksi zapomněla. Co naplat, že si stále dávala dlaně před obličej, když se poté její ruce dotkly snad každého madla ve voze. A takových jsou denně možná desítky. Nemyslím si, že bych byl příliš přecitlivělý a žádnou fóbií - pokud vím - také netrpím. Jen mě občas zaráží bezohlednost některých lidí. Neuvědomělý nachlazený totiž mnohdy dokáže napáchat víc škody než pověstný slon v porcelánu.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.