V Ropici u Třince se pracuje na záchraně zdevastovaného zámku

7. srpen 2011

Barokní sídlo, které několik desetiletí chátralo, získali koncem loňského roku v dražbě dva ostravští podnikatelé. Letos na jaře začali vyklízet sutiny spadlé střechy i stěn. Vystavěli znovu zřícené průčelí a budově, v jejíž záchranu už nikdo nedoufal, plánují vrátit původní podobu. Co v ní v budoucnu vznikne, zatím není jisté.

Pohled na zámeckou budovu už není tak beznadějný jako dřív. Uvnitř jsou sice stále propadlé stropy a opadaná omítka. Zmizely ale největší hromady suti a na střeše už nerostou stromy.

„Teď je hlavním smyslem prací, dostat ten zámek do statického zajištění. Chtějí zachovat co nejvíc původních konstrukcí a dát jej do vizuální podoby, dejme tomu období první republiky,“ říká zástupce nových vlastníků Jan Štěpánek.

Na postup prací dohlížejí přímo na stavbě také památkáři. Státem chráněný areál je podle nich jedinečný.

„Kromě samotného zámku je velmi hodnotné to, že se zachoval ucelený areál – sýpka, hospodářské zázemí, sochy, zámecký park. Takže se jedná o takový doklad chodu celého toho šlechtického sídla,“ vysvětluje Jiří Dudek z Národního památkového ústavu.

Na stavu zámku se podepsalo hlavně hospodaření státního statku, náhradních restituentů i podivných developerů. Snad proto místní v dobré úmysly dnešních zámeckých pánů moc nevěří.

Starostka Uršula Waniová je však přesvědčená, že to v Ropici dopadne stejně jako v Rychvaldu nebo ve Štramberku, kde už podnikatelé úspěšně investovali. Těší se, že v zámku vznikne něco užitečného.

„Mohlo by tam být něco, co bude souviset s turismem. Pokud by tam byl třeba domov důchodců, byli bychom také rádi. Ale samozřejmě to hlavní slovo bude mít investor,“ říká starostka.

Jeden ze spolumajitelů Tomáš Pospíšil však už dříve řekl, že využití areálu se bude hledat až po jeho obnově.

Spustit audio

Více z pořadu