V širším měřítku

29. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Do Rýžoviště na Bruntálsku se po dvou letech vrátil jako bumerang záměr investorů postavit větrné elektrárny. O tom, zda-li se bude stavět nebo ne, rozhodnou samotní občané. Chce to vedení obce.

0:00
/
0:00

Záměr postavit v katastru obce větrné elektrárny není nový. Investoři vědí, že v této lokalitě často fouká silný vítr, což je pro stavbu obřích větrníků základní podmínka. Před časem nabídku investorů vedení obce zamítlo. Důvodem byly obavy z nepřiměřených zásahů do krajiny. Obavy sice zůstaly, ale investoři přišli s novými návrhy, které zviklaly tamní obyvatele. Rýžoviště se rozdělilo na dva tábory a tak vedení obce rozhodlo. Podívejme se na větrné elektrárny z gruntu a potom společně rozhodneme. Momentálně v obci vytvořili šestičlennou pracovní skupinu, která shromažďuje veškeré dostupné informace o elektrárnách. Je to jakýsi místní expertní tým. Tento tým bude lidem přednášet své poznatky na besedě v kinosále. Ne jednou, ale třikrát. Potom přijdou zástupci investora a také řeknou své. Tím ovšem aktivita nekončí. Začátkem léta se zajedou lidé z Rýžoviště podívat na větrný park v zahraničí a sami si udělají obrázek, zda-li větrné elektrárny škodí životnímu prostředí nebo ne. A nakonec - v létě se bude rozhodovat. Každý plnoletý občan dostane příležitost hlasovat, zda-li elektrárny chce nebo ne. Takový postup se podle mého jen tak nevidí. Nicméně velmi bych se za něj přimlouval. A v daleko širším měřítku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.