V Suchých Lazcích opravují vodní nádrž. V okolí pak vznikne lesopark

3. březen 2019

Úplně bez vody je teď vodní nádrž Sedlinka v Suchých Lazcích u Opavy. Lesy České republiky tam dokončují kompletní opravu a čištění. Díky tomu by měla nádrž mnohem více odolávat případným záplavám.

Suché Lazce jako jedna z městských částí Opavy teď opravdu připomínají to, co mají v názvu. Jsou na suchu. Vodní nádrž Sedlinka na kraji obce je vypuštěná a pohled na ni není příliš hezký. Bylo to ale nutné kvůli protipovodňové ochraně.

Už jsou upravené hrany bezpečnostního přelivu, zvětšil se tedy objem nádrže a ze dna zmizely tuny bahna. Zbývá ještě rekonstrukce takzvaného požeráku. Ten hlídá hladinu. Před záplavami pak budou více chránění okolní obyvatelé a majitelé domů.

„Nyní se ve veřejné soutěži vybírá firma, která provede rekonstrukci požeráku. Předpokládáme, že nádrž znovu napustíme na podzim. Letošní náklady by neměly přesáhnout 4 miliony korun,“ potvrdil Martin Zajíček z Lesů České republiky.

Až Lesy ČR nádrž znova napustí, přijde na řadu zvelebení okolí. Bude to nové odpočinkové místo. „Obec plánuje revitalizaci prostor, měl by tam vzniknout lesopark a dětské hřiště,“ potvrdil starosta Suchých Lazců Petr Orieščík (ČSSD).

Co se týče současných prací, tedy opravy samotné nádrže, jde celkově podle Lesů ČR o investici kolem 16 milionů korun.

autor: mrk
Spustit audio

Související