V Třinci najde uplatnění 40 lidí se změněnou pracovní schopností

18. říjen 2005

Třinecká průmyslová zóna praská ve švech. Dvě firmy tam už vyrábějí, dvě začaly stavět nové závody a další dvě se k tomu chystají. Dobrou zprávou ale je, že v polovině příštího roku by tam práci mohly najít čtyři desítky lidí se změněnou pracovní schopností.

Za vším stojí občanské sdružení Ergon, říká místostarostka Třince Věra Palkovská. V průmyslové zóně vybuduje chráněnou dílnu, která bude montovat zahradní nářadí. "V současné době firma zahájila stavbu a někdy v polovině příštího roku by měla zahájit výrobu," nastiňuje Palkovská.

Jde o montáž pro soukromou společnost. Ta by se měla rozběhnout nejpozději v polovině roku, upřesnila šéfka projektu chráněné dílny Dolores Czudková. Říká, že už teď ale vědí, jak budou vybírat budoucí zaměstnance.

Logo

"Zkontaktujeme se s Úřadem práce, kde nám vytipují lidi se změněnou pracovní schopností. My pak děláme výběrové řízení. Pro nás je důležité, aby tito lidé, kteří k nám nastoupí, měli zdravé oči, protože to vyžaduje ta montáž. Dále je důležité, aby měli vyvinutou jemnou motoriku," vysvětluje Czudková.

Chráněná dílna bude bezbariérová, takže žádné další tělesné postižení nebude bránit zájemci, aby práci v Třinci dostal. Občanské sdružení Ergon bude při výběru zaměstnanců spolupracovat s úřady práce v Karviné a Frýdku-Místku. Ve své montážní dílně zaměstná zhruba 45 lidí, 40 z nich by přitom mělo mít změněnou pracovní schopnost.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu