V zadržení krnovského útočníka sehráli významnou roli kolemjdoucí

1. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Policie zveřejnila další podrobnosti o včerejším tragickém přepadení směnárny v Krnově. Vyplývá z nich, že před výbuchem granátu, který zabil pachatele, došlo i ke střelbě. A významnou roli sehráli náhodní kolemjdoucí. Ti se snažili útočníka zadržet a dokonce odzbrojit.

V okamžiku, kdy pracovnice ve směnárně po přepadení volala o pomoc, začal pachatel utíkat, ale kolemjdoucí ho nepustili. Došlo k potyčce a jedna žena dokonce vytrhla útočníkovi z ruky zajištěný granát a odhodila ho. V tu chvíli zazněl výstřel z pachatelovy pistole. Naštěstí ale nikoho nezranil. Pak už přijela policie a během přikládání pout zazněl výbuch, který zranil šest lidí, z toho čtyři zasahující policisty.

V péči lékařů krnovské nemocnice zůstávají čtyři lidé zranění při včerejší expolozi v obchodním domě. Dva z nich utrpěli pouze lehčí poranění a brzy půjdou do domácího léčení. Další dva utrpěli středně těžká zranění. Jeden podstoupil operaci břišní dutiny, druhého operovali kvůli komplikované zlomenině ruky.

„Vzhledem k tomu, že stav obou operovaných pacientů je dobrý a stabilní, dosud se neobjevily žádné komplikace a lékaři ani žádné nepředpokládají, domníváme se, že by tito pacienti mohli odejít domů do domácího léčení zhruba za týden, možná deset dní,“ upřesňuje mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Nejvážněji zraněný policista leží v ostravské fakultní nemocnici. Je mimo bezprostřední ohrožení života a lékaři ho dopoledne probrali z umělého spánku. Navštívil ho také policejní ředitel Tomáš Tuhý.

„Zjištění, že policista je mimo ohrožení, jsou pro mne zásadní a jsem z toho nadšený a šťastný, protože když jsem viděl v jeho očích tu hrdost na to, že se mu podařilo zachránit životy dalších lidí, tak si myslím, že ta práce policie v tomto směru dostává velkého významu,“ řekl Tuhý.

Všechny čtyři policisty, kteří zasahovali při výbuchu v krnovské směnárně, čeká mimořádné ocenění a služební medaile. Rozhodl o tom krajský policejní ředitel . Jejich zákrok hodnotí jako profesionální a bezchybný. Strážci zákona podle něj zabránili daleko většímu neštěstí.

Podle našich informací byl lupič vyzbrojen pistolí a dvěma granáty. Explodoval pravděpodobně druhý granát, který pachatel u sebe měl. Policie ještě neví, kdo vlastně byl oním pachatelem. Následky exploze v podstatě znemožňují identifikaci.


Čtěte také: V krnovském obchodním centru zabíjel granát

autoři: ada , mrk , Ivan Sekanina , tif
Spustit audio