V zápalné lahvi při útoku v Bedřišce bylo rozpouštědlo

25. březen 2010

V zápalné láhvi, kterou neznámý pachatel hodil do domku romské rodiny v ostravské kolonii Bedřiška, byl diethylether, což je vysoce hořlavé chemické rozpouštědlo. Český rozhlas Ostrava o tom informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Na analýze zajištěných stop podle ní pracuje desítka odborníků.

Zkoušky související s vyhodnocením stop probíhají nejen v policejních, ale také v dalších laboratořích. Týkají se různých odvětví, například genetiky, chemie nebo mechanoskopie.

„V této chvíli můžeme potvrdit, že specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, potvrdili, že se v ní nacházel diethylether. Z taktického hlediska však není možné v této chvíli detailněji rozebírat výsledky znaleckého zkoumání právě obsahu lahve,“ dodala Štětínská.

Dosud neznámý útočník zápalnou láhev do domu romské rodiny vhodil v noci na neděli 14. března. Láhev se ale nerozbila a její obsah nezačal hořet. Podle policie hořící knot uhasila třináctiletá dívka, která v pokoji spala.

Diethylether (též ether, éter nebo ethoxyethan) je běžným laboratorním rozpouštědlem. Za normálních podmínek se jedná o čirou, bezbarvou a extrémně hořlavou kapalinu s nízkým bodem varu a charakteristickou nasládlou vůní.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu