V Zelené dílně

5. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už tři roky funguje v Bruntále pracoviště, které ve městě a okolí nenajdete. Zaměstnává občany jinde téměř nezaměstnatelné a snese přívlastek ekologické. Jde o takzvanou Zelenou dílnu, která vznikla s velkými potížemi a otazníky.

0:00
/
0:00

V Zelené dílně lidé demontují staré a vyřazené elektrospotřebiče a techniku - kopírky, faxy, počítače. Je to ekologické pracoviště, z vyřazených přístrojů se vrací do oběhu vše, co se vrátit dá. Takových pracovišť je samozřejmě v kraji více. To v Bruntále mě zaujalo tím, kdo ho provozuje a hlavně - kdo v něm pracuje. Provozovatelem je občanské sdružení Liga, které v dílně zaměstnává výhradně dlouhodobě nezaměstnané. Zdravotně postižené, lidi se základním vzděláním, většinou Romy, matky samoživitelky. Před dvěma roky jich v dílně pracovalo šestnáct, teď jich je třicet pět. Podle mě je to obrovské číslo. Třicet pět lidí, kteří by jinde práci nenašli. Ostatně, do Zelené dílny se dostane pouze ten, kdo je v evidenci úřadu práce nejméně dva roky. A třeba taková mistrová tam byla šest let. Díky občanskému sdružení, podpoře města a úřadu práce mají v Bruntále pracoviště, které lidem dává perspektivu a budoucnost. Pracoviště si na sebe vydělá. Zisk není závratný, ale je. Podle mého je nicméně zásadní, že díky práci získají zaměstnanci zpět své sebevědomí a sebeúctu. Jsou zase užiteční, nemají pocit, že někomu překážejí. Pracují a vydělají si na sebe. Proto je Zelená dílna důležitá. Ona nedává dlouhodobě nezaměstnaným pouze práci, ona je vrací do hry. A to je, podle mého, to nejpodstatnější.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.