Válcovny plechu nechtějí mít z teplé válcovny kulturní památku

18. listopad 2005

Ve Frýdku-Místku možná vznikne - podobně jako ve Vítkovicích - nová Dolní oblast. Ministerstvo kultury požaduje, aby společnost Válcovny plechu pečovala o provoz takzvané Teplé válcovny. Tato památka potřebuje velké investice a vedení společnosti se obává, aby se o tomto místě také nehovořilo jako o ruině. Odkazuje se na zkušenosti z Dolní oblasti, kde chátrají vyhaslé vysoké pece.

Vysoké pece ve Vítkovicích se dočkaly po mnoha letech prvního konkrétního plánu na využití. Jenže komplex restaurací nebo kongresových sálů by stál miliardy. Teplá válcovna je o poznání menším areálem, ale pro firmu jde o stejně velký problém.

Ministerstvo kultury rozhodlo o památkové ochraně vybavení. A zrovna v době, kdy zdejší zaměstnanci dostávají výpovědi. Vláda totiž před časem podepsala asociační dohodu s Evropskou unií a jedním z důsledků je právě uzavření tohoto provozu.

Logo

Mluvčí válcoven Tomáš Želazko potvrdil, že jedinou cestou z této situace je protest proti rozhodnutí ministerstva. "Toto rozhodnutí pouze stanovuje hrubou trať jako kulturní památku, ale vlastníkovi už nedává žádnou možnost, jak jí provozovat nebo firmě nenabízí žádnou pomoc či nějakou finanční dotaci," řekl Želazko.

Za ministerstvo kultury se vyjádřila tisková tajemnice Simona Hradilová. Majitelé památkově chráněného provozu mají na tento postup právo. Otázkou je, zda a jak budou úspěšní. "Pokud majitel s prohlášením za památku nesouhlasí, může na ministerstvo kultury podat takzvaný rozklad. Jaké šance společnost v tomto případě má, lze jen stěží odhadnout. Jedná se o čerstvé prohlášení a památkové hodnoty toto strojní zařízení bezesporu má," dodala.

Péče o velké technické památky je novým fenoménem, na který nebylo Ostravsko příliš zvyklé. Stát zatím poskytl Dolní oblasti Vítkovic řádově miliony, což je ale pouze promile skutečných nákladů na záchranu. Válcovny plechu poukazují na to, že asociační dohodou přišly o úspěšný provoz a kvůli ministerstvu je to ještě bude stát ochranu opuštěné budovy. Jak tento spor dopadne, bude do značné míry návodem pro další podobné případy.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu